Samenwerken aan goede zorg

Nieuwsgierigheid en vooral gedrevenheid kenmerkten de sfeer op het kantoor van CC zorgadviseurs in Woerden. Veertig VAR-leden – allen geïnspireerd om samen te werken aan goede zorg – waren 29 oktober jl. bijeengekomen om de lancering van de VAR Community Nederland bij te wonen. Samen met Henk Bakker, voorzitter V&VN, Jaap Scholten van de NVZ en Dennis van der Hust, voorzitter van de landelijke VAR, gaven zij het startschot voor dit unieke platform.

Middels dit platform kunnen VAR’s zich op landelijk niveau met elkaar samenwerken, kennis, ervaring en documenten met elkaar delen, leren van elkaars best practise en hierdoor hun professionalisering versnellen. Klik hier voor een impressie van de bijeenkomst.

Bijdragen aan zorgdialoog
“Verpleegkundige zorg moet een stevige plek in de zorgdialoog krijgen. VAR’s hebben daarin een belangrijke rol. De VAR Community Nederland kan hieraan sterk bijdragen. Het is een goed middel om de krachten te bundelen, zodat VAR’s hun zeggenschap kunnen versterken.” Zo verwoordde Henk Bakker, het belang van dit online platform in zijn openingstoespraak.

Collaborative community
Jos Ahlers, sociaal psycholoog van TheLabs, expert op het gebied van collaborative communities, voegde hieraan toe dat online communities door hun transparante en beschermde aard ideaal zijn om elkaar in een betrouwbare omgeving te leren kennen, barrières te slechten (hetzij demografisch of organisatorisch) en samenwerkingsverbanden op te zetten. Anders dan bij social media hebben bij online communities de leden het eigenaarschap en kunnen zij zelf bepalen wat er in de community afspeelt. Het is dus louter van en voor VAR’s.

Samenwerking
De lancering stond daarnaast in het teken van werksessies, waarin VAR’s in werkgroepen alvast een begin maakten aan de beoogde samenwerking. Met elkaar gingen zij in discussie over onderwerpen als ‘hoe zetten we de hbo-v’er in zijn of haar kracht?’ of ‘wat is de ideale samenstelling van een VAR?’. VAR’s ervoeren al pratend het positieve effect van de interactie die zij met elkaar hadden. ‘We merkten dat we elkaar nodig hebben om verder te komen’, aldus een van de VAR-leden.

Maak jij deel uit van een VAR en wil je ook lid worden van de community? Klik hier om je aan te melden!.